Y-generációs női life coach

Tudatos szokásokkal a kiégés ellen

Tudatos szokásokkal a kiégés ellen

5 dolog, amit Napóleontól tanulhatunk még ma is

2023. december 03. - KiglicsKurbel Andrea Ygen Női Coach

Hétvégén megnéztük az új Napóleon filmet és már haza fele úton rengeteg mondanivalóm lett róla. Azt éreztem, hogy ez verzió  nem adta vissza Napóleon személyiségének mélységét, bármennyire jó színész Joaquin Phoenix (és amúgy egyik kedvencem is), de a rendezés inkább a Napóleon legnagyobb csatáira koncentrált (ráment a látványra) kihagyva azt a ziccert, hogy bemutassák azt a hihetetlen erőt, kitartást, amit én csodáltam Napóleon történetében mindig is. ✍️🔥

Ezt biztos még nem tudod rólam, de imádom a történelmet (középiskolában még emelt történelem érettségit is tettem😃), Napóleon pedig sokáig az egyik kedvenc történelmi karakterem volt a kitartása és az egész életútja miatt, ahogy egy korzikai fiúból Franciaország császára lett, ezzel példaképpé válva rengeteg gyereknek is az ő korában és talán azóta is.💫

napo_leon_review_1.png

 

  1. Ambíció és célok kitűzése:
    Napóleon a semmiből jött és lett Franciaország császára sok kemény munkával, kitartással, erős akarattal hihetetlen sikereket ért el. Számomra ez mindig inspiráló volt, mert én nehezebb körülmények közül jöttem és hasonlóan erős akaratú embernek tartom magamnak, és hiszem, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Napóleon elképzelése egy erős, békés, egységes Európa volt (bizonyos történészek az Európai Unió elődjeként tekintenek arra a vízióra, amit Napóleon megálmodott) és ezért mindent hajlandó is volt megtenni, hogy valóra váljon.
  1. Vezetői stílus, avagy az igazi vezető:
    szakmailag, emberileg is elismert volt a katonái és polgárok között is, mivel ő maga is a nép fia volt, ezért könnyen tudott kapcsolódni az emberekkel és megértette az igényeiket, képviselte is azokat. Hadjáratok során ugyanúgy élt, ahogy a katonái és velük együtt ment csatákba is, erről a főnök vs. vezető összehasonlítás jutott eszembe, kontraszt a két vezetési stílus között, ahogy Waterloo-nál láttuk Wellington herceget és őt. Napóleon sose kért olyan emberitől, amit ő maga nem tett volna meg, katonával töltötte idejét, velük étkezett, ismerte őket, sokukat névről akár, akikkel több csatában szolgált (mert ő magára is katonaként tekintett), talán ez közre játszott benne, hogy katonái felnéztek rá és olyanok szerettek volna lenni, mint ő. Jelképes az a jelenet, amikor Napóleon visszatér Elbáról és visszaveszi a seregét, akik nem hajlandóak rálőni, hiába parancsolják nekik.

    napoleon_2.jpeg
  2. Kitartás, elszántság:
    Napóleon nem adta fel, mindig hitt abban, hogy ő valami nagyra van teremtve, küldetése van. Vajon ez az anyjának, később feleségének való megfelelés volt (ez a mostani film verzió ezt sugallja) vagy igazi belső vágyon alapuló küldetéstudat, ezt talán történészek tudnánk megmondani, de egy biztos, a kitartása, élni akarása példaértékű.

    napoleon_1.jpeg
  3. Stratégia és tervezés:
    Napóleon már fiatal tüzér hadnagyként kitűnt kreativításával és tudásával, minden hadjáratot, csatát és azok logisztikáját aprólékosan megtervezett és mindent megtett a terv végrehajtása érdekében, ha változtak a körülmény, akkor pedig nem félt újratervezni. Ezt a fajta tervezést, kreativitást és rugalmasságot érdemes tőle megtanulni és fejleszteni.

  4. Amit Napóleon nem tudott: Hibázni ér és tanulhatunk. is belőle
    Napóleon eszméletlenül tehetséges hadvezért, politikus volt, de azért élete során több hibát is elkövetett, amikért nem szeretett felelősséget vállalni (inkább bűnbakot keresett), szóval ez most egy ellenpélda. Gondolhatunk akár az orosz hadjáratra, Borogyinonál szerzett “győzelmére”, ami inkább vereség volt. A csata után hiába mondták tanácsadói, hogy forduljon vissza, mert az orosz télbe beletörik a bicskája…ő túl büszke és önfejű volt bárkire hallgatni, inkább a megfagyásba és halálba vezette megmaradt seregét. Viszont, amit tudunk Napóleonról, hogy sose ismerte el, hogy akkor hibázott, még feleségének is sikerként írt a csatáról és a moszkvai bevonulásról.

napoleon_plakat.jpg

Ha történelem rajongó vagy, akkor 100%-ig ajánlom megnézésre ezt a filmet, mert hiszem, hogy Napóleon történetéből mindannyian így-vagy úgy, de tudunk tanulni, sőt tanulnunk kell. Napóleon egy nagyon összetett személyiség volt, aki örökre nyomott hagyott a történelem, irodalom, jogalkotás, haditechnika, vezetés-szervezés területein is és nem csak Franciaországban, hanem az egész világon inspirál embereket a mai napig.

A bejegyzés trackback címe:

https://kka-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr9818273097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása