Y-generációs női life coach

Tudatos szokásokkal a kiégés ellen

Tudatos szokásokkal a kiégés ellen

Lépésről lépésre útmutató hogyan formáld a szokásaidat

2023. október 29. - KiglicsKurbel Andrea Ygen Női Coach

Neked milyenek a szokásaid?

Mennyire van rendszer a napjaidban?

Nagyon hiszem, hogy a mindennapi gyakorlataink és szokásaink minőségi változást tudnak elérni az életünkben, már a jelenben is segítenek, nem kell várni az eredményre. Gondoljunk csak egy-egy pozitív szokás beépítésére a napi rutinunkba (pl.: hidratálás, vitaminok, meditáció, légzés, mozgás, naplózás stb.), aminek az eredménye már rögtön érezhető változást hoz akár a saját magunkkal való kapcsolatban. Ezért hoztam egy totálisan gyakorlati lépésről lépésre útmutatót, hogy hogyan tudsz egy új szokást bevezetni vagy éppen a meglévőket tudod hatékonyan formálni tudatosabb hétköznapokért.  

Saját történetemre gondolok, először akkor kezdtem tudatosan odafigyelni a szokásaimra, amikor nagyon le szerettem volna fogyni és a napi rutinom részévé kellett tennem új szokásokat Ilyen volt például: a víz ivás vagy éppen az elfogyasztott ételek/italok naplózása, később pedig jött a coaching folyamat, ami során pedig az érzelmi naplózást kellett a napi rutinom részévé tennem és ezek a lépések nagyon nagy segítségemre voltak.

Nézzük is az 5 lépést:

0. Még mielőtt elkezdjük…

Mindennek az alapja a szándék, az, hogy mit szeretnék érezni/elérni az adott szokással.

Bármilyen szokás szobrászat csak a megalapozott és őszinte szándékkal lehet sikeres.

Találd meg a Te miértedet, ehhez akár használhatod a 5 miért módszerét, ami segíthet probléma/igény valódi okát felderíteni, hogy miért is szeretnéd igazából ezt a szokást beépíteni a napjaidba, nagyon egyszerű a módszer, csak 5-ször kérdezed meg egymás után magadtól, hogy miért-válasz-miért-válasz-miért-válasz-miért-válasz-miért-válasz és így a gyökérokig le tudsz ásni. 

Ha megvan a kívánt szokás, akkor nézzük a lépéseket.

Az érthetőség kedvéért legyen ez az új szokás pl.: napi 15 percet olvasni naponta.

1. Tedd nyilvánvalóvá!

Tegyük az új szokást nyilvánvalóan teljesíthetővé, szinte kikerülhetetlenné pl.: válassz egy könyvet és készítsd ki a könyvet a kanapé/fotel mellé vagy az asztalodra vagy az éjjeliszekrényre.

2. Tedd vonzóvá!

Egy szokás akkor tud könnyen beépülni, ha azt élvezzük és szeretjük csinálni.

Példánknál maradva, érdemes olyan könyvet választani, ami érdekel minket és élvezzük olvasni...szokás kialakítást ne egy száraz (kényszer) szakkönyvvel kezdjük lehetőleg :))

3. Könnyítsd meg!

Kapcsolódik az előző kettőhöz szorosan, tedd könnyűvé az új szokás végre hajtását.

Az agyunk mindig a könnyebb ellenállás felé fog menni, pl.: ha ott van a netflixezés lehetősége is, akkor rá fogunk nyúlni a távkapcsolóra... PRO tipp: dugd el a távkapcsolót és csak a könyv legyen ott. :))

4. Tedd kielégítővé!

Elvégzett művelet után (még elején nem hívnám szokásnak) mi lesz a jutalmad? Miért is csináltad?

Pl.: olvasásnál lehet egy idő után a könyv elolvasása a jutalom vagy akár olvasás után akár nézel egy részt a kedvenc sorozatodból vagy akkor veszel új könyvet, ha elolvastad a meglévőt. 

5. Türelem

Talán az egyik legnehezebb dolog a türelem (legalább is számomra), adj időt magadnak, hogy egy új szokás beépüljön. Ne legyél magaddal túl szigorú, mert lesz olyan, amikor kihagyod vagy nem sikerül, de lényeg, hogy utána is újra csinálod, legyél következetes magaddal.

Sikeres szokásépítést kívánok Neked! :)  

További szokásépítő tippekért kövess instagramon és várlak sok szeretettel tovább exklúzív szokásépítési tippekkel, élő bejelentkezkésekkel a Tudatos Szokásépítők közösség zárt facebook csoportban.

hogyan_forma_ld_a_szoka_saidat_blog_poszt_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kka-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr4118245843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása